Бәрінің басы: 16 қазан-планетаның түкпір-түкпірінде нан күні.
16 қазанда адамзат назардан тыс қалмайтын мерекені – Дүниежүзілік Нан күнін атап өтеді. Біздің студенттеріміз алты мың жыл бұрын туылған ең маңызды өнімдердің бірі туралы сөйлесуге себеп болды. Мереке құрметіне балалар ұннан пісірудің әртүрлі түрлерін дайындап, таныстырды және "үстел басы"туралы көптеген қызықты тарихи фактілерді білді!
Ең танымал өнімдердің ішінде нан әрдайым құрметті орындарға ие. Бірде-бір мереке ұннан жасалған бұйымдарсыз аяқталмайды. Сегіз мың жылдан астам уақыт ішінде нан бірнеше рет дәлелдеді: ол үстелде басты.
Ботқадан тортқа дейін.
Нанның бай тарихы бар, оның тамыры сұр ғасырлардың тереңдігіне енеді. Дәнді дақылдар туралы алғашқы ескерту неолит дәуірінде кездеседі, дегенмен сол кезде қолданылған өнім қазіргі іздеулерге мүлдем ұқсамайды. Ғалымдар әлі күнге дейін бір пікірге келе алмайды: ұсақталған дәнді дақылдар мақсатты әрекеттердің нәтижесі болды ма немесе желе тәрізді тағам кездейсоқ ойлап табылған жоқ.
Сұр түсті гриль заманауи кондитер өнімдерін еске түсіретін торттың пайда болуына көп уақыт кетті. Көптеген елдерде осындай жолмен дайындалған өнімдер қазір классикалық нан мен нанға алмастырылады.
Түркияда үстелге гезлеме, Италияда – чиабатту, Үндістанда – чапати, Арменияда – лаваш, Мексикада – тортилья, Эфиопияда – ингеру, Қытайда – шаобинг қызмет етеді.
Әлемнің әр елінде мұндай тәттілерді жасаудың өзіндік ерекше тәсілдері бар. Торттар үлкен және кішкентай болуы мүмкін, қуырылған және пісірілген – пісіру әдісімен, толтырумен және онсыз.
Қызықты фактілер. Кесілген нанды американдық шебер Отто Фредерик Роведдер ойлап тапты, оның тамырларында неміс қаны ағып жатты. Ол 1912 жылы басталып, он сегіз жылдан кейін аяқталған, кейіннен орама кесуге арналған машинаға айналған өнертабыспен жұмыс жасады. Нанды ұқыпты тілімдерге айналдыратын құрылғыны нан өнімдерін өндірушілер мен олардың тұтынушылары патент алғанға дейін жоғары бағалады.
Нанды кім ойлап тапты.
Нанды алғаш ойлап тапқан ғалымдар бірнеше ғасырлар бойы таласып келді, бірақ таразылар ежелгі мысырлықтарға қатты сүйенді. Осы нұсқада біз тоқтауды шештік.
Қазір өмірді бұзу деп аталатын көптеген пайдалы өнімдер мен гизмаларды ойлап тапқан тапқыр және өте еңбекқор адамдар глютенге бай бидайдың алуан түрін өсірді. Біздің дәуірімізге дейінгі XVII ғасырда осындай ұннан олар заманауи нанға ұқсайтын өнімдер дайындай бастады. Оларды ыстық тастарға пісірді.
Ашытқы түрінде не қолданылды? Ежелгі мысырлықтардың көптеген нұсқалары бар: жүзім шырыны, шарап, сыра сусыны және тіпті ... ауадан бактериялар.
Ежелгі уақытта арпа ұнынан жасалған нан үлкен құрметке ие болды, оны қазір Швейцарияда, Грецияда және Германияда қолданады. Айтпақшы, нан тек бидайдан ғана емес, сонымен бірге мұраға қалған ежелден келе жатқан дәстүр. Үндістан мен Қытайда күріш ұнынан жасалған өнімдер танымал, Венгрия мен Румынияда қонақтар жүгері торттилаларымен, Африканың көптеген елдерінде құмайдан пісірілген.
Қызықты фактілер. Ежелгі мысырлықтар нанға өте құрметпен қарады, оны Құдайдың сыйы деп санады. Хатта олар оны күн үшін ойлап тапқан иероглифпен – ортасында нүктесі бар шеңбермен белгіледі.
Спас Наны
Ресейде адамдар қара бидай ұнынан жасалған наннан дәм татты. Бұл мақсатта бидай да пайдаланылды, бірақ оның қымбат болуына байланысты қарапайым адамдар үлкен мерекелерде ғана сатып ала алады. Мереке күндері Калачи ірі немесе аралас (аралас) ұннан пісірілген. Алайда, бұл ләззат, әдетте, патша үстеліне берілді.
Монахтар нан пісіру тұрғысынан үлкен шеберлер болып саналды. Олар қамырды дайындаудың ерекше құпияларын білді, олар құпия сақталды және аузынан әрең өтті.
Ресейдегі нан пештерде пісіріліп, оған керемет егін жібермес бұрын, иелері дұға оқыды. Орыс халқында нанға арналған мерекелер бар. Олардың бірі деп аталады үшінші немесе нан құтқарылды (жаңғақ құтқарылды).
Егін орудың аяқталуымен байланысты мерекенің өзіндік дәстүрлері бар. Ертеде бұл күні нан освящали шіркеуінің, ал съедали, деля арасындағы домочадцами. Сондай – ақ, мерекелік іс-шараға арналған сөз бар: "үшінші сақталған-нан".
Нанға арналған тағы бір ескі күн бар. Ол 18 ақпанда атап өтіледі. Халық күнтізбесінде бұл уақыт Агафин күні, ал нан мен тұз күні деп аталады. Агафияға нан мен тұз қосылған тұз салынды, олар үйді жыл бойы жаңа мерекеге дейін қорғады.
Қызықты фактілер. Орта ғасырларда олар заманауи ыдыстарды алмастыратын "нан табақтарын" ойлап тапты. Тағамның әр қатысушысының жанында тамаққа арналған тағаммен бірге нан кесектерін таратты. Мерекеден кейін мұндай" табақтарды " жеуге болады, бірақ мұны, әдетте, орта таптың өкілдері жасады. Бай адамдар оларды кедейлерге берді. Ағаш тақтайшалар XV ғасырда пайда болды.
Дүниежүзілік нан күні.
Нанда қазір де мереке бар-мұндай өнім көп көңіл бөлмей қала алмады. Оқиғаның тамыры 1945 жылы, 16 қазанда БҰҰ Азық-түлік және ауылшаруашылық ұйымы пайда болған кезде, ауылшаруашылық саласымен және аштықпен күресумен байланысты негізгі мәселелерді шешуге мамандандырылған.
2006 жылы осы тақырыптарға тікелей байланысты мереке – Дүниежүзілік Нан күнін (World Bread Day) құру туралы шешім қабылданды. Іс-шараның бастамашысы халықаралық наубайшылар мен кондитерлер одағы болды. Күн өзгеріссіз қалды-16 қазан. Мереке үлкен атауға ие болды – Дүниежүзілік нан күні.
Он бес жыл ішінде әлемнің ондаған елінде атап өтілетін өте жас оқиға өз дәстүрлерімен толықты. Нан күні қазіргі уақытта ең маңызды болып саналатын өнімге арналған тақырыптық көрмелер, флеш-мобтар, конкурстар, викториналар, концерттер өтеді. Өйткені, нан адам ағзасына қажет барлық нәрсе: ақуыздар, көмірсулар, минералдар, витаминдер, амин қышқылдары. Ең бастысы, ол ешқашан келмейді.